top of page

TIPURI DE FRANCIZÄ‚

Tipurile de franciza sunt numeroase. Modelul timpuriu era franciza de produs. Mai precis, un producator acorda unui antreprenor dreptul de a ii vinde produsele. Astăzi, exista mai multe tipuri, grupate pe mai multe domenii. Asadar, tocmai de aceea este esential ca un proaspat antreprenor sa cunoasca ce este franciza si ce inseamna ea. Mai ales, daca are de gand sa inceapa un astfel de tip de afacere.

  1. Acest model de business este grupat in functie de trei criterii:

  2. – tipul de activitate. Exemplu: franciza de distributie; ï‚· Francizatul vinde bunurile detinatorului marcii. Spatiile in care acestea sunt comercializate sunt amenajate conform design-ului marelui brand. Acesta este cel mai cunoscut tip de franciza, iar multi dau acest exemplu, cand sunt intrebati ce este franciza.

  3. – tipul de cunostinte pe care francizorul i le transmite proaspatului antreprenor. Exemplu: franciza sistemelor de afaceri; ï‚· Francizorul ofera beneficiarului toate cunostintele privind comercializarea bunurilor sau serviciilor sale. Pe scurt, acesta il invata cum sa isi organizeze angajatii, cum sa vanda produsele si cum sa le promoveze.

  4. – modul in care sistemul de franciza este organizat. Exemplu: franciza directa; ï‚·

  5. In acest caz, antreprenorul incheie un contract de franciza cu un brand, el avand dreptul de a dezvolta afacerea pe un anumit teritoriu. Acestea sunt unele dintre cele mai populare tipuri de francize.

  6. Este nevoie de atentie la fiecare detaliu, de cooperare intre francizat si francizor.

bottom of page